Чужди медии: В България унищожават ваксини, до края на юни е имало 20 000 дози с изтекла годност

0
189
Снимка: pixabay

61% от българите не искат да се имунизират. Страната е с най-малко ваксинирани в Европа

Търсенето на ваксини в България и Румъния спадна силно, затова властите са принудени да търсят начин как бързо да изразходват наличните количества, преди те да се окажат негодни. Алтернативата – да ги изхвърлят – би била твърде потискаща на фона на това, че в редица бедни държави по света, например в Африка, ваксината срещу коронавирус е дефицитна, се отбелязва в публикация на “Блумбърг”, пише Deutsche Welle.

В нея четем, че властите в двете държави се опитват да продават или даряват на други страни изоставащите дози с ваксина, а представители на хотелиерския бизнес в България настоявали изоставащата ваксина да се предлага безплатно на чуждестранни посетители. Изданието цитира Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм, която казва: “Тъй като България, а съответно и всички ние, със своите данъци сме платили за тези дози, предлагаме да ги използваме, за да стимулираме ваксинационен туризъм”.

Агенция „Блумбърг“ отбелязва и това, че недоверието на хората към ваксините е свързано с дългогодишно недоверие към властите в страната, както и със скептицизъм по отношение на определени ваксини – най-вече това се отнасяло до британския препарат на AstraZeneca.

Публикацията съобщава и това, че до края на юни в България е имало около 20 000 дози с вече изтекла годност.

„Блумбърг“ коментира също, че ниският процент на ваксинираните хора в България създава риск за усилията на ЕС да преодолее пандемията, и то точно в момент, когато се разпространява делта мутацията на коронавируса, която създава проблеми във Великобритания, Португалия и Русия.

Докато през април Румъния имунизираше по около 100 000 души дневно, през юни са били поставени едва около 18 000 дози на ден. Подобна е и ситуацията в България, която е последна по ваксинации в Европейския съюз – по около 25 000 души дневно са били ваксинирани там през април, а през юни – едва по 8000 на ден. И докато в Румъния около 25% от населението е с поне една доза, в България този дял е под 15%.

Затова здравните власти търсят алтернативи, за да използват вече закупените ваксини. Румъния например продаде 1,1 милиона дози на Дания. А националният отбор по ръгби на Аржентина се ваксинира преди мач в Румъния.

В Източна Европа пропадат ваксини, защото никой не ги желае, съобщава и германското списание „Шпигел“ в заглавие и публикува сходни данни за нежеланието на българите да се ваксинират. Изданието цитира и данни от ново европейско допитване за готовността на гражданите от ЕС да се ваксинират.

От него излиза, че българите са най-силно скептични. Общо 61% от тях са заявили, че не са склонни да се имунизират. Следващите в класацията са Латвия и Хърватия, където над 40% от гражданите изразяват нежелание да се ваксинират. В анкетата са участвали около 47 000 души между февруари и март тази година.