ЦИК: Не сме готови за вот на 26 март, ще получим необходимото количество хартия за избори на 2 април

0
16
Камелия Нейкова Снимка: Дарикнюз

15-20 хил. ролки биха обезпечили всяка машина, посочи Камелия Нейкова

Според нас евентуална дата за избори на 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, необходимо за изборите. Но за 2 април ЦИК ще получи необходимото количество, за да обезпечи изборния процес. Това обяви шефката на ЦИК Камелия Нейкова, след като бе извикана по спешност в парламента, за да обясни готовността на комисията за провеждане на предсрочния вот.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова дори се извини, че идеята им да я повикат е прекъснала редовното заседание на ЦИК, но било важно да се внесе информация за наличната хартия за машинните бюлетини и останалите изисквания за вота.

„От приемането на промените в Изборния кодекс ЦИК е в процес на подготовка за произвеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори. Проведени са срещи с представители на МС във връзка с видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след края на изборния ден във всички секции. На въпрос от „Възраждане“ готови ли са видеонаблюдението Нейкова обясни: „ЦИК не може да отговори самост на този въпрос, тъй като ИК казва, че техническото обезпечаване на видеонаблюдението е ангажимент на МС. Вече сме провели 2 срещи, утре предстои нова, за да разберем каква е тяхната готовност за техническото обезпечаване на този въпрос“, обясни тя.

Нейкова обясни, че експериментът с вече доставената от печатницата на БНБ хартия за машините е минал успешно. „На машините за гласуване бе инсталирана демо версия за избори, използвахме тази от 2 октомври. И трите машини работиха през целия ден, за да сме в реална среда с гласуване. Нямаше никакви технологични проблеми. Хартията е с доста добро качество, не създаде никакъв проблем“, каза шефката на ЦИК.

Най-ранната доставка на специализираната хартия от БНБ е в седмицата между 27 февруари и 5 март. За разролването на хартията трябват 50 дни. „Това обаче е свързано със заявените от нас 30 хил. ролки. Посочихме това число предвид изборите на 2 октомври. За предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество“, обясни Нейкова. И посочи, че печатницата може да оставя ролки на части, в зависимост от подготовката и транспортирането на машините. „Това започва последната седмица преди изборите. 15-20 хил. ролки биха обезпечили всяка машина да има една ролка в нея и една резервна. Дължината на една ролка е около 80 м“, отсече Нейкова

Калина Константинова от ПП обвини ЦИК, че няма да даде право на всички граждани да избират как да гласуват. И посочи, че досега, макар и задължително машинното гласуване, във всяка секция е имало хартиени бюлетини за всички избиратели. „Сега казвате, че ще дадете право само на половината българи – ще обезпечите машини за около 3 млн. българи: „Я по-добре вземи хартия, че свърши ролката“, ядоса се тя на спокойствието на ЦИК, че вотът на машина може да мине с половината заявени количества хартия.

Камелия Нейкова обаче контрира, че вярват на печатницата на БНБ, че ще осигури необходимите количества хартия. „ЦИК е правоприлагащ орган, в ИК няма текст, който да я задължава да осигурява толкова машинни бюлетини, колкото са избирателите“, заяви тя.

През октомври количеството хартия за всяка машина е било една ролка в машина и 2 резервни ролки. Голяма част от поръчаните и доставени количества не са използвани. „2 ролки са напълно достатъчни. Гласуването ще бъде обезпечено, разликата между 20 и 30 хил. ролки ще е като резерв, който ще дойде в ЦИК малко по-късно и ще бъде разпределен, така че навсякъде да има резерв“, категорична бе председателката на комисията. Тя обеща до края на деня да представи на Божидар Божанов справка в колко СИК се е наложило използването на 3 ролки хартия за машините.

Още не е ясно колко бюлетини могат да се разпечатат от една ролка. Нейкова призова за спокойствие по отношение на хартията – предните избори са провеждани с много по-малко хартия. „Заявявахме по-големи количества, защото хартията е консуматив и тя свършва, да не се налага в последния момент нейното поръчване“, обясни тя. Затова сега заявили „доста по-големи количества“. Ние сме длъжни да се подготвим и за местните избори есента, добави шефката на ЦИК.

Цялостен анализ на всички гласувания с машинно гласуване не е направен от ЦИК. „Не заради нежелание. Такова не е предвидено съгласно ИК“, обясни Нейкова. Имало е предложения преброяването на контролните разписки да става в ЦИК, но това така и не събрало необходимите 2/3 от гласовете на комисията.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък декларира пълно доверие към ЦИК за провеждането на вота. Няма да бъде опорочен изборният процес, законът е много прецизно написан, защити промените шефът на правната комсия в НС. И помоли ЦИК да проявят емпатия към тези, които ще попълват изборните протоколи. Направете и техния живот, и нашето спокойствие по-гарантирано“, обърна се той към Нейкова./24 часа