ЦИК прегласува решенията си за Борисов и кмета на Благоевград, няма да са депутати

0
84
Снимка: архив

Това стана с гласуване в късно заседание

ЦИК прегласува решенията си за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кмета на Благоевград Илко Стоянов. Двамата бяха подали заявления, че искат да се откажат от депутатските си места.

Това предизвика напрежение в ЦИК. Членовете спориха дали комисията има правомощия да разреши на избран депутат да се откаже от мястото в парламента. Първоначално беше гласувано, че въпреки че не желаят, двамата остават депутати.

Така, след напрегнато гласуване и прегласуване, беше обявено, че градоначалникът Илко Стоянов остава и депутат, което е в несъвместимост с позицията му на кмет на Благоевград.

Другият спор беше около отказа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде обявен за народен представител.

Членовете на ЦИК решиха, че и Борисов, и Стоянов ще трябва да поискат от бъдещото Народно събрание да ги освободи. Такава беше позицията на част от членовете на Комисията, които се позоваха на решение на Конституционния съд.

След едночасова почивка обаче ЦИК се събра отново в непълен състав. Осем души имаха кворум и те прегласуваха тези две решения.

Гласувани бяха същите решения и за Николай Колев, който беше кандидат от листата на ДПС от Стара Загора, както и Григор Горчев, който беше водач на листата на ГЕРБ – СДС в Плевен.

След това ЦИК гласува обявяването на окончателните резултатите и разпределението на мандатите. Решението трябва да бъде публикувано в следващите часове на страницата на Комисията.