Цвета Караянчева: Идеята на ИТН за отделяне на Кърджали от селата е евтин политически пиар

0
98
Цвета Караянчева

Нечестно и нечистоплътно е да залъгваш избирателите си, че можеш по административен начин да се бориш с монопола на ДПС, казва бившата председателка на парламента

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева окачестви като абсурдно и евтин политически пиар предложението на ИТН за обособяване на Кърджали в отделна община, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„Темата е предъвквана нееднократно, много партии са се възползвали от нея, включително и такива, които отдавна са отекли в канала на историята. Радвам се, че колегите от БСП, които през 2015 г се опитаха да инициират референдум, са узрели, че идеята е безсмислена. Не е въпрос на желание, а на законова процедура, а тя изисква санкция на ОбС, където мнозинството е на ДПС. Нечестно, неискрено и нечистоплътно е да залъгваш избирателите си, че можеш по административен начин да се бориш с монопола на ДПС. Това показва дълбоко непознаване на дневния ред на хората в Кърджалийско.

Сега ИТН реанимира идеята, за да печели дивиденти в смесените райони. Аз бих ги посъветвала да се обърнат към коалиционния си партньор БСП, които са специалисти в консолидирането на етническия вот, защото такъв ще е резултатът от една такава инициатива. Отделянето на селата би означавало разделение между хората и нагнетяване на етническия вот“, заяви Караянчева пред журналисти.

„Проблемът не е в съотношението на избирателите в града и в селата – то е 40 000 към 23 000 души. Ако всяка партия успее да се мобилизира и да мотивира симпатизантите си да гласуват, в ОбС ще има максимално широко представителство. Защото кмет без подкрепа на ОбС е просто една марионетка. Призовавам колегите от ИТН да излязат и да работят на терен, не да наблягат на концерти, пърформанси и камерни срещи. Да влязат в ОбС и там да реализират политиките си.

Хората в Кърджали вече не се връзват на подобни кьорфишеци, защото те генерират противопоставяне. Политиката е дълго бягане. В Кърджали с наближаването на местни избори винаги се намира някоя политическа сила, която да иска отделяне на селата от града и обща анти-ДПС кандидатура за кмет. В ГЕРБ винаги сме били против подобни инициативи. Те са и невъзможни, и вредни“, каза още Цвета Караянчева.