Д-р Миндов: При омикрон по-голямата тежест ще падне върху личните лекари

0
38
Георги Миндов

Ковид зоните не работят и хората могат да се тестват единствено в спешните портали към болниците и големите лаборатории, твърди той

Случаите на ковид-19, които се отчитат в националната система са далеч под реалния брой новозаболели, тъй като са празници, хората се тестват сами вкъщи и някои от тях дори не се изолират. Това коментира пред БТВ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата д-р Георги Миндов.

Д-р Миндов коментира още, че при новия вариант омикрон по-голямата тежест ще падне върху извънболничната помощ и личните лекари. Според него новият вариант е около 10 пъти по-заразен, но с много по-малко усложнения. „Основният натиск и тежест ще понесе извънболничната помощ. Трябва да сме готови, да имаме подкрепа и от администрацията, защото в момента работим на автопилот“, каза още д-р Миндов. Той коментира още, че ковид зоните не работят и хората могат да се тестват единствено в спешните портали към болниците и големите лаборатории.

Д-р Миндов коментира и опашките за ваксинация срещу коронавирус в празничните дни. Според него причината за тях е, че личните лекари не работят. „Има голям интерес сред хората към ваксините, но за третата доза. Има обаче много желаещи, които чакат да им дойде моментът да си поставят третата доза“, каза Миндов. Според него изискванията за изминаване на 6 месеца от поставянето на втора игла трябва да бъде променено и този срок да се съкрати.