Д-р Миндов: Рекламираните от Министерството на здравеопазването ковид зони масово не работят

0
30
Георги Миндов

Едва 10% от пациентите с коронавирус в реанимация оцеляват, казва председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в София

„Рекламираните от Министерството на здравеопазването ковид зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят“, коментира пред БТВ д-р Георги Миндов.

„За София една или две зони работят реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, каза Миндов. „Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко ковид зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни той

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват, когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“. „Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза още Миндов.

„Делта вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, обясни медикът.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни. Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. „Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

„Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват. 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. По-малко заболяват, но повече умират“, посочи той.