Д-р Симидчиев: Причина за високата смъртност от ковид у нас е, че населението е застаряващо и болно

0
126
Д-р Александър Симидчиев

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина, търсят и кариерно развитие, каза пулмологът

Причина за високата смъртност от ковид у нас е демографската картина – населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

„Демократична България“ обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

„Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент“, заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо. „Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие – какво ще се случи с тях след 5-10 години, подчерта Симидчиев.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

„Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет“, заяви Симидчиев.