Дали някой антинацист ще гласува на избори в Германия за син или внук на величие от Третия райх?

0
260
Васил Терзиев Снимка: фейсбук

Нека правим разлика между репресията към човек за произхода му и призивите да не се гласува на избори за кандидат заради произхода му

Константин Мишев

Константин Мишев, фейсбук

Нека правим разлика между репресията към човек за произхода му и призивите да не се гласува на избори за кандидат заради произхода му.

Това са две коренно различни неща. Комунистите репресираха децата на своите противници. Изселваха ги. В първите години след преврата не им позволяваха да учат в университета. По-късно малко омекнаха, но продължиха да ограничават възможностите им в професионалното развитие.

Съвсем друг е казусът с детето на Държавна сигурност. Никой никога нищо не му е забранявал. Напротив. Възползвал се е изглежда от връзките на бащи и деди за бизнеса си.

Да не искаш да гласуваш за Васил Терзиев не е репресия. Това е свободен избор.
Разбирате ли разликата? Смятате ли, че някой антинацист ще гласува на избори в Германия за син или внук на величие от Третия райх? Ами няма.

Наистина не става дума да се забранява на Васил да има пари, жени или скъпоценни камъни. Нека да ги има.

Но нека пък ние да решим дали да гласуваме за този човек. Аз няма да гласувам за него. Пожелавам му здраве и икономически просперитет. Но не го искам за кмет на моята София.

Това не е репресия. Това е поклон към паметта. Именно към паметта на репресираните…