Дали Василев се срамува сега от глупостите на Петков за бежанците?

0
403
Снимка: архив

Как е възможно той все още да не се е извинил за нелепите си коментари

Даниел Митов Снимка: БНР

Даниел Митов, фейсбук

По време на предизборната кампания в един от дебатите Асен Василев сподели как го било срам от обстоятелството, че бившият министър-председател не говорел английски на международни събития.

Интересно дали сега г-н Василев е горд от глупостите, които наговори неговият премиер Кирил Петков в Брюксел по повод бежанците? До степен такава, че едно най-популярните предавания в Съединените щати – The Daily Show, и неговият водещ Trevor Noah се гаврят в ефир с българския премиер. И то напълно заслужено. Г-н Петков наскоро се прослави и в Al-Jazeera със същия репертоар.

Не зная по какъв начин да обясня на хората, които ми се обаждат, как е възможно г-н Петков все още да не се е извинил за нелепите си коментари. С какви очи ще ходи на посещения в Близкия изток, Вашингтон и Брюксел? Дали е дотолкова функционално неграмотен, че не разбира какво е казал? Или просто смята, че ако затвори очи и си замълчи, всички ще забравят за случката? Последното много прилича на цялостната политика на правителството – отказ да се борави с проблемите на реалността и непрекъснати оправдания с миналото или референции към някакво мъгляво светло бъдеще.

Премиерът все още не е сформирал кризисен щаб във връзка с войната в Украйна и пристигащите бежанци. Институциите импровизират, общините нямат бюджет за подобни обстоятелства.

А междувременно горивата прескочиха границата от 3 лв. за литър. Правителството спешно намери „виновника“ за скока на цените и това се оказа забележете… младежката организация на ГЕРБ ?!?!?! Тук трябва да призная, че извратеността на правителствената логика поразява с прецизно нахалство и изумително съвпада с разбиранията на Путин за това как трябва да се държи опозицията. Пък и какви наказания се полагат за непослушните.

Накрая ще се опитам да им го кажа така, че да ме разберат: Stop blaming the messenger! Start dealing with reality, otherwise it’s going to overwhelm you.