Даниел Митов: Безпомощността на Министерския съвет се пренесе в Народното събрание

0
206
Даниел Митов Снимка: БНР

Единственото нещо, което би могло да тества има ли все още живот в този парламент, е връщане на темата за военна помощ за Украйна, смята зам.-председателят на ГЕРБ

„Виждаме, че безпомощността на Министерския съвет се пренесе в Народното събрание. Виждаме, че елементарно упражнение, елементарен избор като определянето на председател на временна комисия не може да да се случи. Подобен тип парламент няма как да свърши добре, ако не му се вдъхне някакъв живот“.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов, след като по-рано днес парламентът не успя да излъчи председател на новосъздадената Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно газопроводите за пренос на природен газ от Руската федерация „Южен поток“ и „Турски поток“, както и причините за забавянето на проекта IGB, така наречената междусистемна газова връзка Гърция-България.

„Аз мисля дори, че един от последните тестове дали има изобщо каквито и да било жизнени сокове в този парламент може да бъде връщането в зала на темата за оказване военна помощ за Украйна. Това може да бъде направено при всички положения от някоя от партиите, които все още са част от някакъв управляващ формат. „Демократична България“, да речем, би могла да се опита да внесе отново подобен тип решения. Това може би е единственият тест, който е останал за евентуално доказателство, че има потенциален живот в рамките на този парламент“, посочи Даниел Митов.

На въпрос дали е възможно на този принцип в Народното събрание да бъде върната и темата за Северна Македония, той посочи:

„За РСМ, ако по един или друг начин бъде отворена темата, то трябва да имаме убедителни доказателства, че Скопие е свършило каквато и да било работа по отношение на това да посрещне българските условия по изпълнение на договора за добросъседство“.

В заключение Митов отново подчерта:

„Що се отнася до потенциалното връщане на темата за военна помощ за Украйна, аз мисля, че това е единственото нещо, което би могло да тества има ли все още живот в този парламент“./Tribune.bg