Даниел Митов: Всеки опит да бъде заобикаляна най-голямата партия ще бъде наказван от избирателя

0
277
Даниел Митов Снимка: БТВ

Дясното го има, дясното е ГЕРБ, казва кандидадът за премиер

Всеки опит ГЕРБ да бъде заобикалян ще бъдат наказван впоследствие от избирателите, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред bTV.

По думите му съставът на предложения кабинет е синтез между опит и обновление.

„Смятаме, че това е най-правилното решение за България, пред нас стоят много предизвикателства. Най-малко справянето с пандемичната обстановка, а след това и евентуалното икономическо възстановяване на страната. България в тази ситуация се справя добре. Макроикономическата политика, водена до момента, даде възможност да се поддържа икономическа стабилност“, посочи Митов.

Той посочи, че познава хората, посочени за министри и те имат качества. „Многократно сме се чули вчера с Бойко Борисов. Знаем, че тепърва ни предстоят тежки разговори, ако те се случат изобщо. Той дава чисто оперативни съвети. Бойко Борисов е лидер на ГЕРБ, партията, която спечели най-много гласове на изборите, партията, на която се връчи първи мандат“, каза още той.

„Дясното го има, дясното е ГЕРБ. Това е една от най-уважаваните партии в ЕНП и при всички положения ще работим за обединяване на десницата“, заяви още кандидатът за премиер.

На въпрос доколко му се доверява Борисов и как ще коментира, че Христо Иванов го е нарекъл кукла на конци и фасада, Митов коментира: „Това е политическо говорене, няма как да се говори друго от Христо Иванов или други хора. Те подхождат като победители на тези избори, без да са такива“.

Митов призова своите опоненти да погледнат политическата реалност и резултатите от изборите.

„Да разберат, че не могат с лековато говорене да елиминират волята на 840 хил. български избиратели. Всеки един опит ГЕРБ да бъде заобикалян, най-голямата политическа партия, най-голямата парламентарна група, ще бъде наказван впоследствие от избирателите“, посочи той.

„Ние ще отправим официална покана към „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори. Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам“, каза още бившият външен министър.

При липса на подкрепа от другите политически сили Митов допълни, че ГЕРБ ще върне мандата, за да не бавят процедурата, но предупреди, че така се подменя вотът на избирателите.

По думите на Митов, ако ГЕРБ не успее с правителството, втората по големина партия трябва да вземе мандата. „За нас най-важното е държавата да има правителство“, каза Даниел Митов.

„България трябва да има ясна позиция, която да стои на страната на съюзите – ЕС и НАТО“, категоричен е Митов.