ДАНС иска смяна на IT-експертите за машините

0
156
Машините са подготвени за измами.

Според агенцията участието им създава сериозен риск за компрометиране на изборния процес

Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които досега са работили с машините по граждански договори с ЦИК е препоръчала Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), твърди “Труд” , като се позовава на източници в агенцията.

От ДАНС са предупредили ЦИК с писмо, че участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес. Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта – на 22 август.

На 16 август “Труд” публикува обширен материал със заглавие : “Машините си имат партия”, в който се съобщава, че IT-експерти, свързани с ПП и ДБ, назначава ЦИК, за да инсталират софтуера на машините за изборите. Източници на “Труд” от МВР съобщиха, че публикацията ни е предизвикала изключително внимание сред агенти на ДАНС, които са направили проучване на изнесените факти и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете, които би създало назначаването на зависимите от партийни интереси IT-експерти, които участват в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им – т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина. Любопитна подробност е, че за обучението на въпросните компютърни специалисти са платени 150 000 лв.

От бивши членове на ЦИК “Труд” научи, че до 2019 г. за експерименталния машинен вот от комисията са ползвали трима професори – двама от Софийския университет и един от БАН. След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади експерти и тихомълком били промушени хора, свързани главно с “Да, България” и инициативата “Правосъдие за всеки”.

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по граждански договори от ЦИК нови компютърни специалисти гръмна миналата година, през лятото заради Атанас Шарков. Оказа се, че е бил съветник на Стефан Янев в качеството му на служебен премиер, а след това бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент. Шарков сам напусна ЦИК, но предложи един от фирмените си съдружници – Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт” АД). Другите двама препоръчани по същата линия и взети по граждански договори да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов. Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата се очаква да е кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”.

С ЦИК граждански договор е имал и Александър Александров, който е управител в компанията “Таксистарс”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съдружник в друга фирма с брата на Атанас Шарков – Александър. Още един активен симпатизант на ДБ – Николай Цонев е бил в договорни отношения с ЦИК.

За членовете на ЦИК темата с писмото на ДАНС се оказа деликатна и нежелана за коментар. В сряда министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е направил предложение комисията да използва преподаватели от вузовете, в които има факултети по информатика. В ЦИК вече правели списъци на такива преподаватели.