ДАНС няма да проверява дали Асен Василев е взел пари от „Джемкорп“ през офшорка

0
365
Кирил Петков Снимка: БНТ

Съмнения за корупция се чуха от трибуната на Народното събрание

„С вашия английски би следвало да сте прочели статиите във Financial times за Gemcorp. Дали можете да ни кажете с коя от двете компании сте подписали меморандум – с руската или с офшорката, която е от Джърси и Кайманите“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ в питане в рамките на блиц контрола в НС.

Премиерът Петков обясни, че „меморандумът“ вече е „обикновено писмо“.

„За да успокоя опозицията – ние просто подписахме писмо с намерение за инвестиция в България, няма задължителен характер. Когато подписахме, ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент, те нямат в този момент. Сега съм разпоредил проверка дали са имали 5 години назад. Няма да подпишем договор, ако имаме и най-малките съмнения“, каза Петков.

„Много е лошо да не знаете с кого сте подписали. На кого точно възложихте проверка? И как точно проверявате финансовите активи на една офшорка. И понеже никой не е над закона освен вас, дали ще възложите проверка на ДАНС дали г-н Асен Василев е получавал пари в неговата офшорка от Gemcorp“, попита Трифонова

„Отговорът на този въпрос е много лесен – не!“, отвърна лаконично Петков и си седна. От отговора му не стана ясно дали е категоричен, че Василев не е прибрал пари или просто, че няма да възлага проверка.

Десислава Атанасова показа отговор от страна на службите, че такава проверка, за която говори Петков, не им е поставяна като задача. И разкриткува премиера, че реално не е отговорил на повечето им въпроси по казуса.