Държавата бракува над 320 хиляди ковид ваксини, други 800 000 дари

0
147
Ваксини
Снимка: архив

Изхвърлили сме живи пари и животи, коментира доц. Гломб

Страната ни е бракувала 322 167 дози ваксини срещу коронавирус. Това показва справка на Министерството на здравеопазването по данни на РЗИ-тата в страната и Бул БИО, направена за „Монитор“.

От данните става ясно още, че досега страната ни е дарила на различни държави над 800 000 хиляди дози. Като се има предвид, че досега в България са пристигнали общо 8 343 420 ваксини, излиза, че 1/8 от тях не сме успели да приложим или, иначе казано над 1 милион и 100 000 дози страната ни е платила, но те са или бракувани, или дарени на други страни. Напълно вероятно е, че ако не бяха дарени и те щяха да бъдат изхвърлени.

Досега

в България са доставените 8 343 420 дози ваксини

срещу COVID-19. От тях повече от половината са приложени. Към вчерашна дата са поставени 4 282 639 дози, като от тях 676 925 са бустерни. Налични в момента са общо малко над 2,5 млн. дози на препаратите Vaxzevria, по-позната на хората като AstraZeneca, Janssen, която е еднодозова, Spikevax (Moderna) и Comirnaty – Pfizer BioNTech.

Още през лятото на 2021 година у нас имаше около 20 хиляди дози ваксини за бракуване, тъй като срокът им изтичаше. Именно малко след това стана факт и първото решение на Министерския съвет България да дари на Кралство Бутан 172 500 дози на производителя Vaxzevria. Последваха и други дарения – на Босна и Херцеговина – 50 000 дози Vaxzevria, на Р Северна Македония – 51 480 дози от ваксината на Comirnaty, на Бангладеш – 270 000 дози на Vaxzevria и на Босна и Херцеговина – 258 570 дози Comirnaty.

Така излиза, че досега страната ни е дарила общо 802 550 дози, което е около 1/10 от всички получени досега в страната ваксини. „Продължават да се водят преговори с други държави, проявили интерес и изпратили запитвания към страната ни. За

да се реализира дарението

е необходимо да има одобрение от производителя и процедурата да бъде съгласувана с Европейската комисия, обясниха от Министерството на здравеопазването. Оттам добавят, че продължава комуникацията за дарение или препродажба на количества ваксини.

„Поне да ги бяхме дарили на някой тези ваксини, а не да ги бракуваме. Да направим едно добро. Ние всъщност сме изхвърлили живи пари и животи. Това може да изглежда безплатно, тъй като ваксинирането е безплатно за хората, не го плащат всички от джоба си. Правителството го е платило с пари, които са от нас – данъкоплатците. Тези ваксини реално са платени от нас“, коментира вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

За нея с това страната ни изпраща изключително негативно послание към света. Ученият обясни, че в страните с високо ниво на имунизация смъртните случаи са малко. За нея е недопустимо у нас всеки ден да умират толкова много хора от болест, за която на Запад почти вече са забравили. „Днес са починали 60 човека – това е повече от един рейс, пълен с хора“, констатира със съжаление ученият.

Трябва да се продължи да се говори на хората, да се обяснява, че ваксините предпазват от

тежко протичане на заболяванията

от услужнения, от хоспитализиция и смърт. Доц. Гломб обясни още, че няма как ваксината да предпазва на 100% от заразяване, и добави, че при около 10% от хората след ваксина не се изгражда ефективен имунитет. Освен това ваксинационните кампании са успешни, когато по едно и също време, в кратък интервал, се ваксинират голям брой хора, за да се преустанови циркулацията.

Вирусологът се надява да се намери начин у нас повече хора да се ваксинират оттук нататък. Според нея една от причините да е толкова ниско нивото на имунизация срещу коронавирус у нас е, че хората вярват на слухове и фалшиви новини. „Да не забравяме, че в просветния ни химн се пее „Напред науката е слънце“, нека да не живеем в тъмното, а в светлина и просветление“, призова вирусологът. Според нея причина хора да се подвеждат и вярват на слухове, че с ваксините ни чипират, е неглижирането на образованието и то на естествените науки – физика, химия, биология, пише „Монитор“.