Държавата ще може да управлява „Лукойл Нефтохим Бургас“ при извънредни ситуации

0
24
Снимка: архив

Това решиха окончателно депутатите

При извънредни ситуации държавата ще може да поеме оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това решиха окончателно депутатите с промени в закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, приети на второ четене. Законът е внесен от „Демократична България“.

Държавният контрол може да влезе в действие, когато е налице опасност от засягане на националната сигурност или злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителни мерки, които са наложени от международни организации и са задължителни за България.

Специалният управител ще се назначава със заповед на министъра на икономиката и индустрията след проверка от Консултативния съвет на съответните обстоятелства, в който влизат 10 министерства, ДАНС и КЗК.

Оперативното управление ще се поема за шест месеца с възможност да се удължава само веднъж за същия срок.

В мотивите на вносителите е посочено, че това не означава одържавяване на рафинерията, а се прави с цел защита на потребителите. Държавният управител ще има права до взима решения само за оперативната дейност на рафинерията.