Държавата тегли пореден заем от половин милиард лева днес

1
122
Министерството на финансите

Новопоетият дълг от началото на годината е 2,8 милиарда лева, като заложеният лимит в държавния бюджет е 4,5 милиарда. Този праг не беше променен при актуализацията на бюджета през лятото, въпреки че тогава и вносителите на проектозакона, и народните представители бяха с ясното съзнание, че заради усложнената политическа обстановка до бюджет 2022 може и да не се стигне. В такъв случай по правило важи действащата финансова рамка, но догодина на страната ни предстои голямо погашение по вече съществуващи задължения.

От сайта на БНБ става ясно, че нов половин милиард лева дълг ще бъде предложен на инвеститорите днес, този път на държавни ценни книжа със срочност 3,5 години. Подобна емисия не е използвана през последните няколко години, а финансовото министерство прибягва до нея, след като използваните тази година 5-годишни и 10,5-годишни книжа поскъпнаха.

Досега поетият дълг от началото на годината е 2,8 милиарда лева, като той е комбинация от емисии на вътрешния пазар.

Още през лятото от Министерството на финансите обаче уточниха, че при револвиране на дълг лимитите в бюджета могат да бъдат надскочени. Към момента заявката от служебния кабинет е, че ще гласува финансова рамка за догодина и ще я предложи на Народното събрание, когато то бъде сформирано след вчерашния вот.

Досега Министерството на финансите предлагаше два вида книжа, но след последния аукцион стана ясно, че 5-годишните вече са с положителна доходност, което не се бе случвало тази година. Книжата за 10 години и половина също поскъпват, което ги прави по-неблагоприятни за фиска.