ДБ чакат име на премиер, Нинова: Другата седмица

0
68
Снимка: 24 часа

БСП и ДБ преговаряха за съставяне на кабинет

Ще се включим по-активно, като има излъчена кандидатура за премиер, заяви в началото на преговорите между БСП и ДБ съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Той повтори тезата си, че гледа на третия мандат за съставяне на правителство като колективен.

„Оценяваме, че в този труден за страната момент опитвате да намерите формула, по която да съставим правителство“, заяви Иванов. И изрази удовлетвореност, че разговорите се водят на база на приетата от коалицията програма.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че първият разговор ще е по-лесен, защото е между съавтори на програмата. И припомни, че тъй като ИТН не са участвали в писането й, са получили възможност да направят бележки. „Удовлетворително е, че приемат програмата, одобряват написаното и го допълват. Техните бележки няма да срещнат вашата съпротива“, смята тя.

Позицията ни за премиер съвпада с вашата – първата сила да излъчи, подчерта тя. ПП ще се произнесат чак като има съгласие по програмата. В общи линии такова съгласие има, добави Нинова. Другата седмица ще бъде посочен и премиерът.

„Предизвикателствата и кризите пред България са по-силни от различията, които имаме. Рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям и дава възможност за политическа криза, което обслужва плана на Борисов за реставрация“, предупреди Атанас Атанасов от ДБ.

„Пред вас декларираме сериозната си отговорност да опитаме да съставим правителство“, започна Нинова./24 часа