ДБ: Против сме президентът да назначава ЦИК

0
298
евролиста
Снимка: архив

Надяват се да не излъчват министри

„Със сигурност не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание“. Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“, във връзка с внесено от „Има такъв народ“ (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

„Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна… Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство“.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление. Иванов коментира, че политическите сили вече са „на полусъединител на нова предизборна кампания“.