Децата на Габриела са настанени при роднини

0
56
Иванка Шалапатова Снимка: СТОПКАДЪР BTV

Те са в сигурна семейна среда, спокойни, увери министър Шалапатова

Социалният министър Иванка Шалапатова съобщи пред БНТ, че органите за закрила на детето са свършили по закон своя ангажимент да се погрижат за децата на Габриела Славова, заподозряна за убийството на съпруга си. Те са настанени под грижата на близки и роднини и се чувстват спокойни.

„Що се отнася до децата, те са в сигурна семейна среда, което дори по смисъла на Закона за закрила на детето, Конвенцията на ООН за правата на детето, винаги най-доброто решение е тогава, когато в семейната среда има криза, особено от такъв характер, децата да бъдат в близка, най-вече в семейна среда и да не бъдат настанявани в специализирани институции, което преди години беше практика“, поясни Шалапатова.

Тогава, когато има кризисни случаи, се разчита много повече на близки и роднини, на приемни семейства, защото това е съвременният начин, по който може да се помогне тогава, когато в семейството има подобни ситуации, каза още Шалапатова. Тя допълни, че е твърде рано да се каже дали децата ще бъдат разделени или не, след като всичко завърши:

„Но съществува и хипотезата, те да бъдат разделени и в момента никой компетентен орган не може да каже какво ще бъде решението, тъй като е твърде рано и не всички обстоятелства по случая са изяснени.“