Делян Добрев: Чухме клетва от премиера, че е договорил по-евтин газ, но се съмняваме да е истина

0
224
Делян Добрев

Пак ли ще го прекарват през МЕТ, любимия търговец на властта, попита бившият енергиен министър

„Ако е вярно, безспорно е добра новина. Защо казвам, ако е вярно, защото ние свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината, тоест нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кое я сравняват, за да кажем, че е по-ниска. Трябва да видим повече подробности – за един танкер ли става въпрос или става въпрос за 20. На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за един танкер, то ние не сме направили кой знае какво.“

Така депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев коментира в кулоарите на парламента думите на премиера Кирил Петков, че по време на визитата му в САЩ са договорени доставки на втечнен газ на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“.

„А и тази ниска цена – колко е ниска. Руската цена е 70 евро на мегаватчас от следващия месец. Тоест този танкер на по-ниска цена ли е, или на по-висока? И един танкер ли е, или са много? Тази цена променя ли се във времето? Защото знаете, че формулата с „Газпром“ търпи промяна всеки месец и е свързана със спотовите пазари и с петролните деривати. Има много въпроси, на които ние нямаме отговор. Могат да обявят една цена, в която не са включени например транспортът, регазификацията, преносът до България. Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен едно обещание, една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин. Позволете ни да се съмняваме, защото опита ни с това правителство и истините, които казват, е недобър“, каза още Добрев.

„От САЩ газът може да бъде по-евтин. Това е въпрос на търговски преговори. Ние се надяваме те да са защитили по-ниска цена от руската и този договор да е дългосрочен. Тоест да не става въпрос само за един или два танкера. Това го твърдим още от февруари. Спомняте си, че още тогава казахме, че правителството трябва да запази капацитет в терминала в Ревитуса и да започне преговори с потенциални доставчици на газ. Къде е гаранцията, че няма още по-евтин газ някъде? Дано да няма“, отбеляза Добрев.

По думите му България няма запазен капацитет обаче.

„Този танкер ще пристигне, но ние нямаме слот, на който да го разтоварим. Пак ли ще го прекарват през МЕТ, любимия търговец на властта, защото МЕТ пък има капацитет за всеки месец до края на годината. Странно как те го бяха запазили още преди правителството да разбере, че ще ни спрат газа“, каза още депутатът от ГЕРБ-СДС./Tribune.bg