Делян Добрев за Сабрутев: За една година като депутат не е прочел два закона

0
186
Делян Добрев

Той обясни разликата между „класифицирана информация“ и „търговска тайна“

Информацията, която съм изнасял, не е класифицирана. Този гриф е „търговска тайна“. Това е опит от страна на „Продължаваме промяната“ да бъда сплашен. Прати ли са този депутат (б.р. Венко Сабрутев) вчера във вашето студио да ме заплашва със службите, с класифицирана информация“.

Това заяви в право на отговор по БТВ Делян Добрев от ГЕРБ. Вчера от „промяната“ поискаха службите да разследват как той има фактурите за газа.

Добрев заподозря Сабрутев, че не знае разликата между „класифицирана информация“ и „търговска тайна“, както и, че за една година депутатстване не е прочел и два закона.

По Закона за защита на класифицираната информация тази информация не е такава. „Булгаргаз“ дори нямат такова ръководство. По Закона за защита на търговската тайна има член 9 точка 2, който казва: „При добиването, използването или разкриването на търговска тайна не се смята за неправомерно в случаите на разкриване на престъпления, нарушения или други противоправни деяния, когато това се извършва с цел защита на обществения интерес“, обясни Добрев.