Ден за размисъл преди вота, забранени са предизборните агитации

0
47
Снимка: архив

На изборите утре ще се явят общо 23 партии и коалиции

Днес е ден за размисъл, в който политическите агитации са забранени. Според Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден, предава БГНЕС.

Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като ѝ Facebook, Twitter, Viber, YouTube и др. на доставчиците на медийни услуги.

Вече всички секции са оборудвани с машини за гласуване. На изборите ще се явят общо 23 партии и коалиции. За първи път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание.

Изключение от правилото ще правят само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина.

В страната ще има 9402 секции, в които ще има машинно гласуване, в редица секции ще има и по две машини за гласуване. 791 са СИК-овете извън страната, в които ще има машини.