Деница Златева: Договорите за газ на предишните управляващи са правени с имейли

0
228
Снимка: архив

Ние получаваме нулево потвърждение на заявките от страна на „Газпром“, добави тя

Голяма част от сключените договори на предишното управление са направени посредством контакти по имейли, избор на доставчик по имейл, събиране на оферти по мейл. В закона за енергетиката ясно е записано, че сделки, които са под 12 месеца, че трябва да бъдат провеждани аукциони на газов хъб „Балкан“. Това заяви пред БТВ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Това е нещо, което вече ние правим. Постигаме добри ценови равнища, когато е открита и явна процедурата“, посочи тя и допълни, че текат различни проверки, по които вече е предоставена информация на проверяващите органи.

Налагаше се да възстановяваме имейл акаунти, както и изтрити имейли, за да се види кореспонденцията“, обясни Златева.

Разглеждаме всички варианти за доставка на природен газ, който биха гарантирали приемлива цена и сигурност на доставките“, посочи тя.

Днес внесохме окончателното ни предложение за окончателна цена за септември 353,63 лв. за мегаватчас, което е ръст от 18% спрямо август. В момента тече заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране и очакваме те да излязат с решение дали потвърждават тази цена”, заяви Златева.

Тя подчерта, че се надява цената през октомври да намалее.

Булгаргаз“ не участва в търговските преговори с „Газпром“, посочи тя и подчерта, че това, което дружеството може да направи е да изпълнява договора в частта за изпращане на ежедневни заявки за количествата по договор.

Ние получаваме нулево потвърждение на заявките от страна на „Газпром“. „Булгаргаз“ не извършва плащания авансови по фактури за доставка на природен газ. “Газпром” също така закри сметката, по която ние плащахме. Ако се стигне до някаква договореност или до стартиране на преговори естествено „Булгаргаз“ като страна по договора ще влезе в тези преговори. Важно е да кажем, че нашата цел е да осигурим сигурни доставки и такива на приемливи цени“, обясни Златева.