Денков и земеделците не се разбраха, в петък ще имат нова среща – дотогава протестите продължават

0
42
Снимка: архив/TrafficNews

Премиерът преговаря с две групи протестиращи

„Приключиха двете срещи на протестиращите земеделци с правителството. Продължват протестите, стана ясно сред втората среща с министъра и предиера Денков. „Съгласието е само по някои от точките. В петък – 9 февруари ще има нова среща, а дотогава протестите остават“, казаха земеделците, цитирани от „Трибюн“.

По-рано днес първи от срещата излязоха от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че среща не се е състояла. Влязохме, видяхме, че на нея има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни. Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем, добави Проданов.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация допълни, че нямат информация в детайли за това какво е включено в меморандума, предлаган от правителството.

В България има над 200 браншови организации. „Голяма част от тях са без членове, но се заявяват като такива. Днеска чухме много упреци, че не ги приема министър-председателят, той затова ги приема първо тях, от уважение, което е абсолютно нормално“, коментира още Караколев.

Проведохме разговори с премиера, за съжаление от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа. Това заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз.

Ние поставихме част от нашите искания за краткото време, което имаше. Разбрахме се с министъра на земеделието да дадем в писмен вид нашето желание. Всички искаме едно и също, така че не виждам разделение в исканията, добави Борисов.