Денков: Затварянето на училищата стана със заповед на здравния министър по съвет на неговите специалисти, които той награди

0
386
Николай Денков Снимка: БТВ

Натискът да върна учениците е неадекватен, трябват 1,2 млн. теста седмично, казва министърът на образованието

Над 1 милион и 200 хиляди теста трябват за всички ученици седмично от първи до 12 клас, това каза служебният министър на образованието Николай Денков по Дарик радио.

Досега при 112 ученици са установени положителни тестове, 65 са били учителите, а 63 са били от непедагогическия персонал.

„Затварянето на училищата стана със заповед на здравния министър по съвет на неговите специалисти, които той награди. Аз лично бях изненадан от това решение. Министърът на здравеопазването задава рамката, а Министерството на образованието се опитва да работи в тази рамка“, посочи Денков.

„Когато пристигнат тестове, Министерството на образованието организира дистрибуцията им към училищата, но дали учениците могат да влязат в клас зависи от министъра на здравеопазването – или да промени правилата, или да осигури тестове“, посочи той.

„Целият натиск върху мен да върна учениците е напълно неадекватен“, заяви още министър Денков.

„Тестове за децата от първи до четвърти клас има до 10 декември. Ако дойдат нови тестове, ще ги разпределим така, че максимален брой деца да се върнат в училище“, допълни той, като каза, че се информира от медиите.

„Вчера Кацаров обяви, че ще дойдат 1 милион теста, но пристигнаха 168 хиляди – т. е 6 пъти по-малко. Ако дойдат всички хиляди тестове, ще ги разпределим“, каза министърът.

Заплащането на тестове може да има само в частните училища.

„Само 7 процента от децата са ваксинирани, около 5 процента са преболедували“, допълни образователният министър.