Депутат от ДПС се отказа от имунитета си

0
66
Димитър Аврамов Снимка: 24 часа

Той бе поискан от главния прокурор заради дело за корупция в съда

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов се отказва от имунитета си, след като той бе поискан от главния прокурор във връзка с продължаващо разследване срещу него.

Това стана ясно от заявление на Аврамов, прочетено от председателя на парламента Вежди Рашидов в началото на днешното заседание. Той е уведомил с писмо главния прокурор за решението на депутата.

В началото на седмицата главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер – за търговия с влияние. С определение от 17.10.2022 г. Софийският градски съд спря наказателното производство срещу Аврамов поради придобиване на депутатски имунитет.

Аврамов е обвинен, че през 2012 година, когато беше депутат от ГЕРБ, е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лева, както и право на ползване на земеделски земи. До закриването на спецправосъдието делото срещу него се гледаше в Специализирания наказателен съд.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на самия Аврамов.

През декември м.г. главният прокурор поиска същото спрямо депутата от ДПС в 47-ото Народно събрание, като се мотивира със същото обвинение.