Депутат от ИТН попълнил невярна декларация, за да стане шеф на тотото

0
655
Александър Тодоров

Спортният министър Василев е назначил Александър Тодоров в разрез със закона

Скандал се разрази в Народното събрание около освобождаването на депутата от ИТН Александър Тодоров. Председателят Никола Минчев изчете негово изявление. Тодоров беше назначен от спортния министър Радостин Василев за шеф на Българския спортен тотализатор, пише Tribune.

Оказва се, че в петък, 21 януари Тодоров е подал декларацията си в Търговския регистър, като е подписал документа с ясното съзнание, че все още е депутат. В закона обаче ясно е записано, че за да бъде назначен, той не трябва да заема други държавни постове.

Изборът на спортния министър Радостин Василев – също от квотата на ИТН – стана ясен в петък от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Хамид Хамид запита кой е подвел младия депутат Тодоров за подаденото заявление и декларация с невярно съдържание. По думите му е важно и да се види кой му дава пример, защото днес с невярна декларация ставаш шеф на тотото, а утре министър-председател. „Явно новата политика на промяната и управляващото мнозинство е няма закони, няма Конституция, нас ни пази прокуратурата и медиите на олигарха Иво Прокопиев“, заяви Хамид.

Халил Летифов заяви, че Тодоров не трябва да бъде освобождаван, защото е назначен по наряд от председателя на Народното събрание за парламентарен секретар и ако го освободят, то утре ще останат без такъв.

Радомир Чолаков от ГЕРБ допълни, че явно става дума за завземане на властта в центъра и по места, а тук явно става дума за насилствено такова, като се нарушават всякакви закони. „Това е едно много опасно поведение и колегите от всички парламентарни групи трябва да сложим край, защото това разрушава парламентаризма до дъно. Това е нагло. Няма да коментирам назначаването на жени и братовчеди, което вече е арогантно. Никога не е било в България такова чудо, че дори и по времето на комунизма“, допълни Чолаков.

Николина Ангелкова заяви, че това вече се превръща в рецидив и запита дали така ще се управлява държавата.

Ива Митева от ИТН заяви, че според закона имало едномесечен срок за обявяване на несъвестимост в длъжностите и по думите й Тодоров в своята декларация заема длъжността депутат и до заемане на шефското място в Българския спортен тотализатор, той щял да заличи несъвместимостта.

Дани Каназирева от ГЕРБ поправи Митева, че Тодоров всъщност не е декларирал несъвместимост. „Или вие разполагате с друга декларация, но тази която ние имаме, въпросният господин не е отбелязал, че има несъвместимост със статута на народен представител със заеманата длъжност. По този начин той не може да се ползва от едномесечения срок“, заяви Каназирева и призова правораздавателните органи да си свършат работата и да проверят декларацията.