Депутат от ПП обвини младежите на ГЕРБ за инфлацията и цената на олиото

0
196
Снимка: архив

Напрежение в парламента на дебата за здравните осигуровки на украинските бежанци

Свалете лентичките „Подкрепям Украйна“, призоваха БСП и ПП депутатите от ГЕРБ след два часа дебати по Закона за здравното осигуряване, с който се отпускат средства за здравно осигуряване на украинските бежанци. Напрежението ескалира, след като от ГЕРБ и ДПС поискаха разчет от управляващите откъде ще дойдат средствата и отказаха да са „гумен печат“ на кабинета, съобщава Tribune.

„Това е бъдещ механизъм за преструктуриране на европейски средства или ще преструктурирате тези, които са вече отпуснати“, попита Христо Гаджев от ГЕРБ.

Юристът Радомир Чолаков подчерта, че от гледна точка на правото ГЕРБ вече са предложили промени в Закон за убежището и бежанците, с които трябва да се обвърже трудово право и здравно осигуряване на украинците, потърсили убежище у нас.

„Не можем да работим само с кредити и държавата да покрива финансови дупки“, смята и Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Искрен Митев от ПП му отговори, че няма да се вземат пари от джоба на българите, а ще се преразпределят вече предоставени на страната ни евросредства. Митев отиде и по-далеч, като прехвърли въпроса за финансовите проблеми на българина с инфлацията към Младежи ГЕРБ, които внесли истерия с бензина, олиото и други стоки от първа необходимост. Това обаче възмути още повече депутатите от ГЕРБ.

„Държавата разчита на доброволци и българските общини досега. Искам да предупредя хотелиери, ако някога получат обещаните 40 лв. – един от принципите на Промяната. Когато говорим за закон, който да извърши промени в сектор здравеопазване, трябва да знаем източника на финансиране на украинските бежанци. Г-да управляващи, искате да превърнете НС в гумен печат. Сметката никога не се прави без кръчмаря. Министерството на финансите е категорично, че на този етап от изпълнението на държавния бюджет източници на финансиране трябва да се търсят от ЕС, икономии или преразпределение, в т. ч. и от средства за сметка на ковид мерките. Този закон ще бъде поредното сърдечно пожелание, а няма да реши проблемите на украинските бежанци. Прави се законодателна вакханалия!“, предупреди проф. Костадин Ангелов.

Колегата му от ГЕРБ проф. Асен Балтов посочи, че около 50% е доплащането в сектор здравеопазването у нас. „Тези пари не се плащат от НЗОК. Кой ще плати сметката на тези хора“, попита проф. Балтов.

Проф. Костадин Ангелов посъветва управляващите да пестят енергията си, защото предизборната кампания ще започне скоро и цитира африканска поговорка, според която, когато имаш чук – всичко е гвоздей, а когато имаш сърп и чук – правиш революция.

„Емоциите са за театъра, не може да приемаме закони емоционално“, изтъкна и д-р Лъчезар Иванов.

В последвалия спор Искрен Митев от ПП обвини ГЕРБ в лицемерие, че искали да се връщат пари в ЕС, а не с тях да се помогне на украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от БСП напомни, че със Закона за пчелите ГЕРБ са променяли много други закони, а колегата му Георги Свиленски поиска депутатите от ГЕРБ да признаят, че не споделят проблемите на украинските бежанци и ги призова да свалят от саката си лентичките с надпис, че подкрепят Украйна.

Със 158 гласа „за“, 28 „въздържали се“ и 6 – „против“ промените в Закона за здравно осигуряване бяха приети на първо четене в пленарната зала.