Депутати от ГЕРБ предлагат промени в методиката за отчитане на невалидни бюлетини

0
171
Снимка: ГЕРБ

Чакат отговори от МРРБ за съдбата на обходния път на Провадия, Съдебната палата във Варна и АМ „Черно Море“

Промени в методиката за отчитане на хартиения вот предлагат депутати от ГЕРБ-СДС. Целта е да се намали броят на недействителните бюлетини. „Сега за такива се приемат всички, при които има леко излизане от квадратчето или зацапване“, обясни членът на правната комисия в НС и народен представител от Варна Бранимир Балачев, който представи идеята заедно с колегите си Павел Христов, Красен Кралев и Славена Точева.

„Толкова строги правила няма и в другите европейски страни. Грешките могат да се отсеят и от тях да отпаднат случаите, в които волята на избирателя е ясно посочена“, допълни Красен Кралев. По думите на депутатите промените могат да се направят от ЦИК или да залегнат в Изборния кодекс.

„Гласуваните на първо четене промени в него, които дават възможност за машинно и хартиено гласуване, върнаха справедливостта и премахнаха дискриминацията по технологичен ценз. В българската конституция пише, че властта произтича от народа. Същото изречение фигурира и в немската конституция. Германският Конституционен съд забрани гласуването с машините с мотива, че след като властта произтича от народа, то изборите трябва да се провеждат и контролират от него, а не от машини. 47% от българите искат хартиени бюлетини и няма как над 100 000 членове на СИК да са корумпирани“, подчерта Красен Кралев преди предстоящото в петък второ четене на промените в Изборния кодекс в пленарна зала.

Депутатите от ГЕРБ-СДС очакват те да увеличат избирателната активност, която във Варна е намаляла от 51% на вота през април 2021 г. до 39% – през октомври.

От служебния министър на регионалното развитие те чакат отговори на няколко важни за града и региона въпроси. Първият е за съдбата на обходния път в Провадия. Заради липсата му тежки камиони минават през центъра на града. След близо 2 г. забавяне сега е нужно неотложно ново проектиране, каза Славена Точева. Отговор от МРРБ се чака още за старта на строежа на Съдебна палата във Варна и за бъдещето на АМ „Черно море“, която е част от международен път. По думите на Бранимир Балачев проектът може да получи бърз тласък чрез инициативата „Три морета“.