Депутатите бламираха Нинова за руската ваксина

0
360
Снимка: фейсбук

След гласуване на споразумение с Румъния парламентът приключва окончателно работата си

След дълги спорове, висок тон и напрежение в пленарната зала, депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП за руската ваксина Спутник V. Предложението предвиждаше да се възложи на Министерския съвет да предприеме „всички необходими действия“, така че да осигури на българските граждани достъп до руската ваксина Спутник V, съобщава „Дарикнюз“.

Основният аргумент на критиците на идеята бе, че продуктът не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

По-рано през деня Народното събрание удължи работното си време до приемане на проекторешението за руската ваксина и ратификацията на споразумението за презгранични операции с Румъния за Air Policing. Това решиха депутатите след предложение на председателя на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, подкрепено със 170 гласа „за“, седем – „против“ и седем – „въздържали се“.

В дневния ред за деня остана ратификацията на Протокола за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing и проекторешението за осигуряване на руската ваксина срещу COVID-19 Спутник V.

Така от дневния ред отпаднаха заложените проекторешения за създаване на временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите и разследваща казуса с лесопарк „Росенец“.

„Имам предложение да понамалим малко предизборното говорене“, каза Йорданов и предложи от програмата да бъдат избрани само точки, които са практични. „Всичко друго е политическо говорене, което може да продължи и до утре сутринта. Проявете малко здрав разум в последния ден“, апелира депутатът.

Георги Свиленски от „БСП за България“ припомни, че Народното събрание е приело решение, с което задължава министър-председателя в оставка Бойко Борисов и целия Министерски съвет, да се яви в пленарна зала.

Председателят на парламента Ива Митева каза, че все още няма отговор дали министрите ще дойдат и потвърди, че Министерският съвет е уведомен за решението на парламента. Отговорността е политическа на Министерския съвет, Народното събрание няма други правомощия, каза Митева.