Депутатите оставиха без охрана главния прокурор

0
271
Снимка: архив

Народните представители се обиждаха и псуваха като каруцари на заседанието на правната комисия

Правната комисия на НС на второ четене гласува Бюрото по защита към главния прокурор да премине на подчинение на министъра на правосъдието.

На заседанието присъстваха главният прокурор Иван Гешев и двама от заместниците му

Изнервени и сънливи някои от депутатите не спряха да се обиждат, други открито се прозяваха, полегнали на столовете, пише „Монитор“.

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, предвиждат Бюрото за защита към главния прокурор да премине в структурата на Министерството на правосъдието като специализиран отдел там с името Бюро по защита на застрашени лица. Служителите в Бюрото ще бъдат предназначени в правосъдното министерство.

Прокуратурата не подкрепя промяната. Главният прокурор Иван Гешев заяви пред депутатите, че прокуратурата няма да носи отговорност за последствията – застрашаване на сигурността на застрашени лица, свидетели срещу мафията, и напускане на много от служителите на Бюрото.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи бюрото да остане към главния прокурор, но да бъдат премахнати полицейските му правомощия – задържане, обиск, принудително довеждане, но това не бе прието.

Дебатите се разгорещиха до степен, че заваляха взаимни обиди, като „цървул“ и „мама му стара“.

Сградата, където се помещава бюрото, също стана повод за раздор. ВСС е собственик на сградите на съдебната власт и при преместването му към изпълнителната власт тя трябва да му осигури нов дом.

Приетите от правната комисия промени вероятно ще бъдат предложени за гласуване от парламента в бърз порядък.

„Не е тема кой ще ме охранява. Ако целта е лично отношение към институцията прокуратура, това е тъжно за българската държавност. Надявам се да не е така. Пожелавам успех на Министерството на правосъдието, в случай че бъде приет този закон. Каквото приеме НС, ще го спазим, за нас проблем няма. Аз знам какво ще се случи и го казвам“, коментира след края на 3-часовото обсъждане и гласуването Гешев. Той отново заяви, че ще постави въпроса пред Конституционния съд.

В момента комисията заседава по втора точка от дневния ред – разглеждане на първо четене на промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецправосъдието.