Депутатите върнаха пленума на ВСС

0
160
Снимка: 24 часа

Това стана с гласуваните на второ четене промени в НПК

Депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи досега действащия Висш съдебен съвет (ВСС) и Пленум. Вчера депутатите от правна комисия разгледаха промените. С преходните и заключителни разпоредби в законопроекта бяха гласувани изменения в Закона за съдебната власт. Според приетите текстове до избирането на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, настоящият Висш съдебен съвет продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия, съобщава БТА.

От „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ възразиха относно допустимостта на промените, които се правят, и настояха, че по този начин се „суспендира“ Конституцията и се правят „промени на промени“ в основния закон. От „Възраждане“ и „Има такъв народ“ поискаха да бъде подложено на гласуване допустимостта на разглежданото предложение. За отмяната на разглеждането със „за“ гласуваха 44 депутати, 106 бяха „против“ и четирима – „въздържал се“.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев открои някои проблемни моменти след приемането на промените в Конституцията и влизането им сила на 26 декември 2023 г. Той коментира, че е нормално конституционните текстове да са по-абстрактни и уточни, че именно поради тази причина в параграф 22 от измененията в Конституцията е предвидено, че в срок от шест месеца Народното събрание приема законите, които се отнасят до прилагането на тези изменения и допълнения.

Според Магдалинчев промените в Закона за съдебната власт, според които до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, настоящият Висш съдебен съвет продължава да упражнява правомощията си, е логично и правилно.

С изменението в Конституцията бяха извършени промени относно структурата на ВСС, относно новите органи, които се създават, респективно техните правомощия, добави той и подчерта, че с тях се създава Общо събрание между съветите на съдиите и прокурорите. Общото събрание обаче не изпълнява и не се приравнява на функциите, които има пленумът на ВСС, отбеляза Магдалинчев. Пленумът на ВСС по Конституция го няма. Разписано е, че той не съществува. Тези правомощия на Пленума на ВСС са от съществено значение, защото Пленумът е органът, който се явява разпоредител с бюджета на съдебната власт, той изготвя и внася проекта на бюджет на съдебната система, Пленумът определя числеността на органите на съдебната власт, определя възнагражденията на магистратите и възнагражденията на съдебните служители, добави той.

Магдалинчев посочи, че изпълнението на функциите не е тъждествено с прекратяване на пълномощията на съответния орган и коментира, че с така направените изменения до някъде се въвежда някакъв ред и порядък във функционирането на ВСС.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че с промените в Конституцията „сглобката“ е закрила ВСС. Такъв орган вече не съществува. Съществуват два нови органа, но те все още не са създадени, отбеляза той.

Мая Димитрова от „БСП за България“ заяви, че няма да подкрепят предложението, защото е в нарушение на правилника за работа на парламента и защото е в нарушение на Конституцията. Ние суспендираме на конституцията, колеги, добави тя.

Това е ремонт на Конституцията, която току що реформирахте. Подобни ремонти на ремонта са позор за институцията Народно събрание. Нашето Народно събрание не е нормално а, е превърнато в боеви орган на „сглобката“, заяви Гроздан Караджов от „Има такъв народ“. Той бе категоричен, че предлаганото изменение няма да реши нито един от проблемите в Съдебната система, а само ще задълбочи хаоса в нея.