Десетки цивилни жертви в Източна Украйна

0
54
Снимка: Realniistorii

Путин поиска прекратяване на доставките на оръжие за Украйна

Мощни експлозии отекнаха на различна места в Украйна снощи – в градовете Лвов и Днепър, а също в Киевска и Кировградска област, съобщи УНИАН. Кметът на Лвов Андрий Садови потвърди, че в западния украински град е имало взривове, и призова местните жители да останат в укритията.

В мрежата Телеграм Садови съобщи, че при ракетните удари са пострадали три електроцентрали и част от Лвов е без ток, предаде Франс прес. Кметът каза също, че заради нанесените поражения е прекъснато електроснабдяването и на някои помпени станции. Според него най-малко един човек е бил ранен.

„По предварителна информация са нанесени ракетни удари по Лвовска област“, каза ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки. Той също призова хората да останат в укритията.

Местни жители съобщиха за пет експлозии. В град Днепър, на изток, са отекнали най-малко три взрива, казаха очевидци. В социалните мрежи има съобщения за експлозии на десния бряг на река Днепър в Киевска област.

В Кировградска област, Централна Украйна, е паднала руска ракета, заяви представител на местните власти.

Две ракети са били свалени над град Виница, на 200 километра югозападно от Киев, каза съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Херашченко.

За първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Досега този район беше пощаден  от военните действия, отбелязва АФП.

„Ракета падна в планински район в Закарпатието. Службите работят на място, изясняваме информацията за възможни жертви и ранени“, съобщи в Телеграм областният управител Виктор Микита, цитиран от БТА.

Редица влакове в Украйна ще се движат със закъснение заради руски обстрел по гари, съобщи националната железопътна компания.

Руски атаки убиха 21 души в Източна Украйна

Руски удари във вторник са причинили смъртта на 21 цивилни и са ранили 27 души в Източна Украйна, съобщи губернаторът на Донецка област, което е най-високият дневен брой жертви от близо месец насам.

„Най-малко 10 убити и 15 ранени – това са последиците от обстрела на коксохимическия завод в Авдийвка от руските окупатори“, заяви губернаторът Павло Кириленко в Telegram.

Зеленски призова Албания да затвори пристанищата си за руски кораби

Във видеообръщение към албанския парламент украинският президент Володимир Зеленски призова Албания да затвори пристанищата си за руски кораби и да наложи ограничения за руските туристи.

Нови евакуации в Мариупол

ООН съобщи, че 101 цивилни са били „успешно евакуирани“ от обсадения и разрушен украински пристанищен град Мариупол в рамките на съвместни усилия с Червения кръст.

„Със задоволство и облекчение потвърждавам, че 101 цивилни лица бяха успешно евакуирани от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол“, заявява хуманитарният координатор на ООН Оснат Лубрани.

Атака срещу „Азовстал“

Руските сили са предприели „мощна атака“ срещу завода „Азовстал“, съобщава украинската армия. Кремъл твърди, че неговите сили, заедно с промосковските украински сепаратисти, са използвали артилерия и самолети, за да атакуват обекта.

Путин поиска прекратяване на доставките на оръжие за Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви пред френския си колега Еманюел Макрон, че Западът трябва да спре доставките на оръжие за Украйна и обвини Киев, че не приема сериозно преговорите за прекратяване на конфликта, съобщават от Кремъл.

Обвинявайки украинските сили в извършването на военни престъпления, Путин каза на Макрон, че „Западът може да помогне за спирането на тези зверства, като окаже съответен натиск върху властите в Киев, както и като спре доставките на оръжия за Украйна“.

Джонсън поздрави Украйна и обеща нова помощ

Британският министър-председател Борис Джонсън обяви още 376 млн. долара британска военна помощ за Украйна и приветства съпротивата на страната срещу Русия като неин „най-добър час“.

В обръщение по видеовръзка към украинския парламент, първото на чуждестранен лидер след нахлуването на Русия на 24 февруари, Джонсън заяви, че украинците се сражават „с енергията и смелостта на лъвове“

Папата иска разговор с Путин

Папа Франциск заяви, че е поискал среща с Путин в Москва, но не е получил отговор. Понтификът споделя пред италианския вестник „Кориере дела сера“, че е отправил искането през март, но „се опасявам, че Путин не може или не иска да проведе тази среща в този момент“. „Засега няма да ходя в Киев. Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин“, заяви папата.

ЕС подготвя нови санкции

Европейските официални лица подготвят нов пакет от санкции срещу Русия, но някои държави от ЕС са против пълното петролно ембарго. Пакетът, който се нуждае от единодушно одобрение, предвижда поетапно въвеждане на забрана за внос на руски петрол в продължение на шест до осем месеца, но на Унгария и Словакия – и двете силно зависими от доставките на Москва – ще бъде позволено да се възползват от няколко месеца повече, съобщиха за АФП представители на ЕС./БГНЕС