Десислава Атанасова: Искаме стабилно правителство, дори с фиксиран срок и серия от задачи

0
117
Десислава Атанасова Снимка: БНТ

В нашата коалиция има достатъчно хора, които могат да изпълнят функцията „приемане на мандат“ като кандидати за министър-председател, каза шефката на ПГ на ГЕРБ

„Благодарение на дългия управленски и политически опит всички, които са били министри в последните правителства на ГЕРБ, можем да наречем експерти. Това са и хора, трайно обвързани с партията, затова можем да ги наречем политически лица. По-важен е въпросът – не дали ние сме готови с правителство, защото ние сме готови, а дали искаме стабилност, растеж, спокойствие и сигурност за хората. Или искаме двете години безвремие и хаос да продължат? Отговор на този въпрос трябва да дадат всички политически сили“. Това каза пред БНР шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

И посочи, че ако няма осъзнаване на ситуацията от страна на партиите, почти без значение е кой от ГЕРБ-СДС ще вземе мандата от президента.

„В нашата коалиция има достатъчно хора, които могат да изпълнят функцията „приемане на мандат“ като кандидати за министър-председател… Днес следобед ще решим окончателно кой ще вземе мандата. Искаме стабилно правителство, дори да е с фиксиран срок, да има серия от задачи, които да изпълни, и под такова споразумение да се подпишат политическите лидери“, каза още тя. По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че той е най-подходящ за премиер, но вариант е и неутрална личност, която може да обедини депутатите.

По думите й заради политическата криза от последните две години България е сочена като най-слабо развиващата се държава и като най-несигурната държава в Европа. В предаването „Неделя 150“ Атанасова допълни:

„Ако преди две години се твърдеше, че България е силна и прогнозируема, достоен партньор в Европейския съюз, сега нашите партньори в Европа са силно разколебани… Няма демокрация, в която министър-председател да може да арестува с есемес и да е свидетел по досъдебно производство за арест. Не е правова държава тази, в която главният секретар на МВР разбира за акция по неотложност 10 минути преди нея, в която ще бъде арестуван бивш министър-председател. Професионалното ръководство на МВР беше изчегъртано, за да се появяват удобни лица, които да ръководят различни процеси“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ подчерта, че е некоректно парламент, в който няма управляващо мнозинство, което да подкрепя редовно правителство, да прави бюджет:

„Дори този закон за удължаване на бюджета да бъде гласуван, ако има редовно правителство, то трябва да внесе собствен бюджет“.