Десислава Атанасова след съвета по сигурност при Радев: Нямаше спор чий е Крим

0
380
Десислава Атанасова Снимка: архив

Заради бездействието на служебните правителства в момента ние все още нямаме готовност с ремонта на авиобаза „Граф Игнатиево“, за да можем да посрещнем новите Ф-16, каза председателката на ПГ на ГЕРБ/СДС

„Нямаше спор чий е Крим.“ Този шеговит коментар направи шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова след Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/ при президента. Шеговит може би, но прозвуча и сериозно след заявката на Румен Радев, че Крим е руски, по време на предизборната му кампания. Президентът се принуди ден след това да уточнява какво е искал да каже.

Взехме решение, което потвърждава позицията на всички парламентарно представени сили. Работим за по-сериозен бюджет за отбрана, който да достигане на 2% БВП до 2024 г. Тук нямаме противоречия, каза Атанасова.

„С голяма загриженост подходихме към докладите на службите, които бяха представени. Те оценяват ситуацията такава, каквато е. За съжаление нито един от членовете на КСНС вероятно не е видял последните новини и изявлението на Столтенберг, че изтеглянето на част от руските войски от украинската граница, не означава деескалация на напрежението“, каза още Атанасова.

„На току-що завършилият КСНС стана ясно, че средствата, които са отделени от републиканския бюджет през последните години, са направили възможно плащането на самолетите Ф-16. Това, ако не е достигане до капацитет по отношение на бойна готовност? Преди това никой не беше действал в тази посока. Обсъждахме, че тепърва предстоят разговорите за следващите Ф-16, но трябва да кажем, че в момента ние все още нямаме готовност с ремонта на „Граф Игнатиево“, каза още Десислава Атанасова. По думите й това е проблем на служебните правителства.

Тя посочи, че на КСНС са обсъдили проблем, който стои при възлагане на обществени поръчки.

„Силно се надявам всички предложения, които ще бъдат внесени, да не противоречат на европейски директиви. Има две европейски директиви по отношение на праговете, включително и за отбраната. В този смисъл не мисля, че НС ще предпочете да наруши европейското законодателство“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Десислава Атанасова коментира и темата „Барселонагейт“. „Не съм запозната с изявлението на Специализираната прокуратура, но все си мисля, че това е тема, която през 2020 г. точно през месец февруари беше тема, която циркулираше в общественото пространство. Странно как две години по-късно отново всички заговориха за някакъв доклад, неясно от чии органи издаден, неясно защо неподписан“, каза още Атанасова.

По думите й ситуацията в държавата е ясна: „като няма хляб, има зрелища“.