Димитър Гърдев: Четвърти ден не можем да отворим френското предложение, саботаж ли е това?

0
105
Димитър Гърдев

Много е важно какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония, смята международният секретар на ИТН

„Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи? Някой да го обясни. Какво се прави? Саботаж? Не го казвам – но може би“, каза той.

Френското предложение за РСМ е работен документ от Франция, която председателства съвета и в него са взети под внимание различни предложения. Това не е български документ, за да може да бъде квалифициран като предателство или някакво отстъпление. Това коментира в предаването „Денят започва“ на БНТ Димитър Гърдев, международен секретар на „Има такъв народ“.

Върху това предложение обаче трябва да се работи и е изключително важно да бъде разгледано в Народното събрание и Министерския съвет, каза той. Предложението е добро, ако бъде отработено. Да бъде разгледано във външна комисия и да бъде представено в парламента, призова Гърдев.

Има неща, по които има забележки – и към езика, и към това, че се използва терминът „малцинство“, но те могат да бъдат изработени с позицията на България. Много е важно обаче какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония, категоричен е Димитър Гърдев.

Той разкритикува решението на МС този документ да бъде изпратен директно в Комисията по външна политика, без да бъде обсъден в кабинета. Гърдев нарече „изключително странно“ решението, след като документът е бил внесен от Външно министерство във външната комисия, да „затвори в петък по този важен въпрос“.

„Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи? Някой да го обясни. Какво се прави? Саботаж? Не го казвам – но може би“, каза той.

„България не може да бъде оставена в този момент без да разгледа нещо от изключителна важност. Днес е Съветът на ЕС, след два дни е конференцията Западни Балкани-ЕС, следва Европейски съвет, където ще бъде поставено това и ще се иска мнението на България“, каза той.

Гърдев смята, че напрежението от страна на президента е насочено само към управляващите. „Неговата функция е да бъде равноотдалечен и от политическите процеси и партии, но да бъде основно ангажиран с две неща – външната политика и политиката по сигурност и отбрана, и той е ангажиран точно по тези въпроси“, каза Гърдев.