Дивашко, примитивно и антисоциално

0
152
Местопрестъплението в село Прилеп Снимка: Флагман

В цивилизованите общества има ред и институции, които разследват и наказват престъпленията, инцидентите и смъртните случаи. Това не е работа на дивашки орди, почернени близки или селски робинхудовци

Борислав Цеков Снимка: фейсбук

Борислав Цеков, фейсбук

В бургаското село Прилеп оставено без родителски надзор 6-годишно дете е прегазено от ТИР. Предполага се, че детето е изскочило внезапно на пътното платно, но дали е така и дали водачът на камиона е могъл да избегне трагедията и дали въобще има някаква вина, предстои да се установи от следствие, експертизи и пр.

Нищо не оправдава обаче престъплението, което се случва след това – гуляещите наблизо родители и техни авери линчуват шофьора и го убиват. Това е дивашко, примитивно и антисоциално поведение.

В цивилизованите общества има ред и институции, които разследват и наказват престъпленията, инцидентите и смъртните случаи. Това не е работа на дивашки орди, почернени близки или селски робинхудовци. Но в България, особено през последните години, се насажда подобен примитивен манталитет. Това е функция от срива на образователното равнище и грамотността (не като дипломи на хартия, а като реални знания и умения), както и от ширещата се липса на адекватно семейно възпитание, което да поставя у подрастващите ясни граници „добро-зло“, „позволено-непозволено“ и пр. В държава, в която се създава социален престиж за динковците и динковщината, джуките, силиконките, дрифтенето, нацепените и татуирани батки, онзи с пържолите за 600 лв. и прочие „герои“ на нашето печално време, и те се промотират в публичното пространство като знаменитости или любопитни обекти за светски и жълти хроники, а не като социална утайка, всички те се превръщат в ролеви модели, а техните примитивизми стават социални норми. Тиня, от която не зная дали българското общество има потенциал да се измъкне през следващите десетилетия.