Дмитро Кулеба: Мариупол вече не съществува

0
197
Снимка: архив

Украинските бойци са подготвени за дълга отбрана в завода „Азовстал“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че град Мариупол „вече не съществува“.

Югоизточният пристанищен град е опустошен от непрекъснати руски атаки от началото на войната, започнала преди близо два месеца.

Дмитро Кулеба заяви в предаването „Лице в лице“ по CBS, че нахлуващите руски войски са „решили да изравнят града със земята на всяка цена“.

Украинските войски, които защитават огромния стоманодобивен завод „Азовстал“ в Мариупол, могат да издържат дълго време с партизанска тактика, използвайки неговите ядрени бункери и тунели, твърди военен експерт пред Би Би Си.

Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност „Sibylline” заяви пред Би Би Си, че „те са наистина добре подготвени за отбрана“, тъй като са имали повече от 50 дни, за да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство.

„Подозирам, че ако не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време – могат да правят неприятни неща през нощта и да се връщат обратно“.

По негови оценки до 800 бойци защитават заводите, водени от крайно десния батальон „Азов“ – група, описана от Русия като „неонацисти“.

„Войниците там не искат да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не иска да влезе и да го разчиства метър по метър, под земята, това би било ужасно“, каза той.

Украйна е успяла да снабдява с провизии и боеприпаси обсадените си сили в Мариупол с много рисковани нощни мисии, каза Крамп.

Стоманодобивният завод е ключов промишлен обект и ако Русия получи контрол над него, „може би китайците ще го върнат в експлоатация, тъй като те искат стоманата“, каза още Крамп. Но възстановяването на опустошения Мариупол ще отнеме години, добави той.