Дни след срещата с Кулеба премиерът Петков още не знае дали Украйна иска военна или невоенна помощ

0
335
Дмитро Кулеба и Кирил Петков

Правителствената делегация ще пътува в сряда за Киев

Дни след срещата си с украинския външен министър Дмитро Кулеба премиерът Кирил Петков още не знае дали Украйна иска военна или невоенна помощ. Ще ги пита пак в сряда в Киев.

„За Киев очакваме да тръгнем в сряда, като там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата“.

Това каза премиерът Кирил Петков пред бТВ. „Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика. Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по фейсбук, а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно“, каза още Петков.

„Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла от какво имат нужда и какво България може да даде“, поясни Кирил Петков. „Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция“, уточни той.