ДНК в колата на Алена Щерк съвпада с тази от лични вещи на Спига

0
39
Иво Илиев

Към този момент смятаме, че има достатъчно доказателства за неговата виновност, заяви зам. градският прокурор Иво Илиев

„ДНК в колата на Алена Щерк съвпада с това от лични вещи на Спига“, заяви заместник градският прокурор Иво Илиев пред БТВ. По думите му все още оръжието на престъплението не е открито.

„Определено може да кажем, че причината за смъртта (на Алена Щерк) с оглед събраните до момента доказателства и последните експертизи е тежка черепно -мозъчна травма, която е довела до летален изход“, коментира заместник градският прокурор. Той уточни, че основен заподозрян за убийството е Виктор Спига.

„Няма никакви улики и доказателства, които да водят до извод, че друго лице е участвало в извършването на това тежко престъпление“, смята прокурорът. Той изтъкна, че тепърва ще се изготвят всички експертизи.

„Към този момент смятаме, че има достатъчно доказателства за неговата виновност. Това е причината всъщност той да бъде привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Има ДНК в колата на лице от мъжки пол, което съвпада с ДНК-то, взето от негови лични вещи и  принадлежности. Това ни кара да смятаме, че именно той е управлявал колата за последно, а както разбрахте, тялото е отнесено от дома ѝ до местността, където е намерено именно с този автомобил“, поясни Илиев.

Относно мотивите за извършеното престъпление той посочи ревност или неуредени финансови отношения, които ще бъдат изяснявани впоследствие.

В момента Спига се намира в арест в италианския град Асколи. Екстрадирането му зависи изцяло от италианските правораздавателни органи.

„Италианското законодателство, ако допуснем, че то е синхронизирано с европейското и е сходно с нашето, има два варианта – ако лицето даде съгласие да бъде екстрадирано, може буквално това да стане в рамките на десетина дни, ако не даде съгласие, ще се мине по другата процедура, която е по-дълга – пред съд, и може да отнеме до два месеца“, коментира Илиев.

Прокурорът заяви, че в неговото ведомство не са получавани сигнали от Алена Щерк за насилие от страна на Спига.

„Това не е изяснено категорично, но доколкото направихме бърза проверка в прокуратурата, такива сигнали няма. Разбира се, ние ще направим още по-обстойна проверка и ще установим дали в полицията няма подавани такива сигнали, но до момента аз лично нямам информация“, увери прокурорът.

Илиев коментира и случая с нелегалните погребения край село Клисура и поясни, че засега не са установени съучастници на траурния агент Георги Енев.

„Съучастници в извършеното престъпление не ми е известно да са установени до момента. Разбира се, в процеса на разследването може да се събират доказателства за такива, вероятно самото заравяне на трупове не е извършено лично от него, а от други лица, но тях по-скоро не мога да ги зачисля към някоя престъпна схема, защото едва ли са знаели за измамите, които той прави с хората“, посочи прокурорът.

Във връзка с изчезналия ИТ специалист Илиев потвърди, че няма нова информация.

„Работи се по версията за отвличане. Най-малкото е необичайно в поведението на едно лице да изчезне, да загуби контакт с близките си, да не го знаем къде се намира и да не работим именно по водеща версия отвличане“, коментира Илиев. Той се надява в скоро време да има резултат в хода на разследването.