До дни България влиза в оранжевата зона

0
89
Снимка: архив

Затягат мерките в заведенията по морето и КПП-тата по границите

До дни, максимум до понеделник, страната ни ще влезе в оранжевата зона. Ще има известно затягане на мерките, основно става дума за затягане на противоепидимичния контрол. Това заяви за бТВ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

По думите му затягането на мерките ще засегне преди всичко заведенията, ще се засилят и мерките по граничните пунктове, както и на местата за отдих по пътищата.

„Например, дискотеките по морето, където мерките за дистанция и предпазване не се спазват. Друг потенциален източник на разпространение на опасния вирус са струпванията по границите и транзитното преминаване на гастарбайтерите от Турция за Западна Европа.“

Той посочи, че вече са проведени срещи с Министерството на туризма, а днес най-вероятно ще има такава и с туристическите асоциации. „Заразяванията не стават на плажа, а най-вече в заведенията за хранене по морето“, каза още д-р Петров.

Д-р Петров обясни, че ако ръстът на заболелите продължи, тогава не е изключено да влезем и в червената зона, където противоепидимичните мерки ще бъдат доста по-строги. По думите му те ще засегнат преди всичко заведенията на закрито.

Зам.-министърът призова да се използва оставащото време за ваксиниране на хората, които все още не са го направили, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Той изрази учудване от изказванията, че е необходимо политическо решение за поставянето на третата доза.

„Поставянето на трета доза изисква експертно решение. То трябва да бъде одобрено от регулаторен орган, в случая Европейската агенция по лекарствата. Най-вероятно ще се стигне до нейното слагане“, поясни д-р Петров.

„На този етап ние не може да препоръчаме такова нещо, ако няма ясни препоръки от Европейската агенция по лекарствата. Не по-рано от шест месеца, вероятно ще бъде и по-дълъг срокът. Преди да стигнем до трета доза, нека да направим първата и втората“, призова заместник-министърът на здравеопазването.