Доц. Антоний Гълъбов: ИТН иска да разруши партийната система

0
247
Антоний Гълъбов

Социологът се опасява, че „вървим към нов провален парламент“

„Математически спечелилата изборите политическа формация се отказва да се опита да състави мнозинство. Нормалната цел в демокрацията е да успееш да го постигнеш, за да можеш да реализираш своя политически проект. Тук имаме инверсия. Тяхната теза е, че ще предложат кабинет, а отговорността ще е върху другите да го подкрепят. ИТН няма да променят тази си позиция. Общият опит да бъдат пакетирани като част от партиите на протеста заедно с ДБ и ИСМВ бе погрешен. ИТН е различен тип субект, той има за краткосрочна цел да разруши партийната система на политическо представителство“, заяви социологът доц. Антоний Гълъбов пред „България он еър“.

Той се опасява, че „вървим към нов провален парламент“. „45-ото Народно събрание излъчи само 3 постоянни комисии. Това означаваше, че както ИТН, така и останалите политически субекти нямаха намерение този парламент да работи. Така че още до края на тази седмица ще можем да се ориентираме дали вървим към нов провален парламент или наистина има някакво желание да се върви по очевадния дневен ред за българското общество, който драматично се размина с действията на служебното правителство“, коментира политологът.

„България има ясен дневен ред, той е по-актуален и по-критичен. Това са пандемията, Планът за възстановяване и актуализацията на бюджета“, каза още той. Според него оценката на служебното правителство трябва да се направи, след като служебният премиер подаде оставка в сряда. Но има реална опасност то да продължи да изпълнява функциите си в оставка, което ще е парадоксален прецедент, коментира доц. Гълъбов.