Доц. Кунчев: 133-ма заразени с коронавирус са починали за седмица, трима от тях са били ваксинирани

0
134
Ангел Кунчев Снимка: архив

Вълната ще расте, болниците трябва да са готови, каза главният здравен инспектор

133-ма души с коронавирус са починали от 17-и до 23 август, като трима от тях са били ваксинирани. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Бургас, който е в червената зона по заболеваемост.

В Бургас Кунчев се включи в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, където обсъждат въвеждането на мерки за действие срещу разпространението на Covid-19. Главният държавен здравен инспектор ще посети днес и Велико Търново.
Това са двете области с най-висока към момента заболяемост от Covid-19 .

„Болниците трябва да имат готовност за новата COVID вълна, защото очевидно тя ще расте. Трябва да имаме адекватна медицинска помощ и места за всички нуждаещи се“ каза доц. Кунчев, цитиран от БТА.

Той призова да се спазват предвидените мерки. И там, където има струпване на много хора, да се носят предпазни средства. „Важното е да вдигнем темпа на имунизация“, заяви доц. Кунчев. Според него това е единственото, което ще доведе до успех.

„Надявам се, тази вълна да не е толкова зловеща като предишните“ допълни той. На въпрос на журналисти как трябва да започне новата учебна година, Кунчев заяви, че е още рано да се говори, защото не се знае кога ще е пикът на вълната. По думите му Министерството на образованието е изготвило добър и ясен план на действие.

По-рано бе решено да се увеличат COVID леглата от 173 до 255 в Бургаско. Осем са болничните заведения в областта, в които има разкрити COVID отделения, заявиха от Областната управа.

Мерките в Бургас няма да бъдат затягани на този етап.

„Ако има разпоредени мерки и те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови? Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50%, а те работят на 150 и сега кажем на 30, това какво ще промени? Координацията между кметовете, Агенцията по храните, полицията и областна управа ще доведе до това да увеличим броя на проверките. те и сега много се правят”, обяви Кунчев.