Доц. Кунчев: Държим ваксината на „Янсен“ на склад, чакаме становище за нея

0
34
Ангел Кунчев

Отварят зелени коридори за ваксинация с 3 препарата от 30 април

В момента държим ваксината на „Янсен“ на склад и така ще остане до понеделник, докато не получим официално становище от Агенцията по храни и лекарства на САЩ и докато не се координираме с останалите европейски страни, за да не се получи хаосът, който стана с препарата на „АстраЗенека“. Това каза пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод информацията от Европейската агенция по лекарствата, че ваксината на „Янсен“ може да причини образуването на тромби, предаде Novini.bg

,,Ето защо искаме да имаме единно европейско решение, за да знаем как да действаме“, посочи пред журналистите доц. Кунчев.

Главният здравен инспектор обяви, че в периода 30 април–10 май ще бъдат отворени зелени коридори там, където има подготвени такива.

Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник в кой ден кой зелен коридор ще работи, като това не пречи на общопрактикуващите лекари да правят имунизации, ако желаят. Но смятаме, че зелените коридори ще правят основно имунизации. На разположение имаме ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“ в по-малки количеста и „АстраЗенека“. Засега ваксината на „Янсен“ остава на склад до понеделник.

За „Янсен“ доц. Кунчев посочи, че ваксината „вероятно“ ще бъде поставяна с особено внимание на жените под 60 години и особено тези, които имат затлъстяване и приемат контрацептиви.

От Европейската агенция по лекарствата ясно заявиха, че ползата е по-голяма от риска, от страничните ефекти. В крайна сметка винаги може да се очакват странични ефекти от която и да е ваксина, коментира от своя страна председателят на ваксинационния щаб у нас проф. Красимир Гигов.