Доц. Кунчев: Възможна е нова вълна от коронавирус преди септември

0
38
Доц. Ангел Кунчев

Следим 22 показателя, от които зависят мерките, казва главният здравен инспектор

„Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му „огънят гори“ в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

На въпрос има ли риск от бум от заболели по българското Черноморие той коментира, че не може да се каже точно къде ще възникне тази вълна. Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите.

Доц. Кунчев обясни, че не може да се каже от сега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса.

„Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следим 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек“, коментира пред БТВ главният държавен здравен инспектор.

Наскоро излезе доклад на Националния център за обществено здраве, където е посочено, че голямата смъртност от коронавирус означава, че здравната ни система не е успяла да се справи.

Според Ангел Кунчев създаването на доклада е добра идея. По думите му обаче в него има много неточности и груби грешки. „Една от тях е, че в него е посочено като голяма грешка, че е имало изключение за някои хора при граничния контрол. Кунчев обясни, че тези изключения са препоръка на ЕК и те са факт във всички държави и касаят много специфични групи“, коментира Кунчев.

Относно ваксините, които залежават по складовете, той заяви, че главно те са от препарата на „АстраЗенека“. Първите количества с ицтичащ срок са в края на юли, има количества и в края на август.

Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират.

„98% от починалите от коронавирус в САЩ са неимунизирани. Какво по-показателно от това“, заяви Ангел Кунчев.

По повод исканата му остава от пациентски организации заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами той каза:

„Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира, за да се предпази. Всичко останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основно“.

По думите му такова предложение не е правил и няма намерение да прави, което обаче не означава, че не харесва идеята да има плюсове и негативи съответно за хората, които се имунизират, и за тези, които не го правят.