Доц. Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България

0
71
Доц. Михаил Околийски Снимка: БНТ

Представителят на СЗО у нас предупреди за опасност от появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния

„Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но само в страните, които успешно се борят с вируса. За България тази прогноза не е валидна“, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, пред бТВ.

„Данните, че омикрон е по-лек са твърде оптимистични. Към този момент видното е, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Великобритания, които имат покритие над 80% с ваксини“, каза Околийски.

По думите му фактът, че се заразяват толкова много хора за толкова кратко време, сериозно ще натовари здравните системи и ще доведе до повече хора с по-сериозни усложнения.

Той допълни, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с омикрон е по-малка, но дори и това да стане – заболяването протича много по-леко.

Околийски предупреди за опасност от появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния, където ваксинационното покритие е ниско.

Анкетно проучване на СЗО и МЗ показва, че едва 12% от българите са истински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%.

„Хората имат нужда някой да говори с тях по емпатичен и топъл начин, трябва да има диалог“, каза Околийски.

На въпрос дали има риск от появата на флурона и у нас, Околийски коментира, че има. „Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. В годините преди коронавируса губехме около 2000 души на година заради сезонния грип въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира“, каза Околийски.