Договорено е двойно увеличение на резервирания от България газ в Александруполис

0
105
Росен Христов

Енергийният министър очаква до края на деня отговор от „Газпром”

Енергийният министър Росен Христов обяви след края на срещата при президента Румен Радев с представителите на компаниите „Газтрейд” и „Копелузос груп”, че е постигнато принципно споразумение за двойно увеличение на резервирания от България капацитет за втечнен природен газ от терминала в Александруполис – от 500 милиона кубически метра синьо гориво годишно на 1 милиард кубически метра.

„Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на „Шиниър“ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество“, поясни Росен Христов. Той увери, че  увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета.

„Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно“, допълни още той.

Министър заяви, че до края на деня се чака отговор от „Газпром” дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ.

„Ние не искаме да променяме договора. Искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим, някакви гаранции, свързани с плащането и евентуално да обсъдим и цената. Така че ние първо трябва да започнем да преговаряме, за да можем да изпратим нашите искания”.