Документи от ДС и КГБ уличават Мартин Заимов в лъжа за дядо му

0
304
Мартин Заимов Снимки: zonanews

„Владимир Заимов се очертавал като крупен нелегален разузнавач“, се казва в получената от КГБ-СССР справка

zonanews

„Единствената информация, която е предоставил на съветското посолство в София, е била свързана с дислокацията на германски войски в България с надеждата да предотврати очакваната от него пагубна окупация“. Това коментира вчера по NOVA Мартин Заимов, внук на националния предател и съветски шпионин Владимир Заимов.

Документи от архива на Комисията по досиетата обаче разобличават напълно думите му. От подробна официална кореспонденция между КДС (както се е наричала през 60-те г. Държавна сигурност) и съветския КГБ се разбира, че ген. Владимир Заимов и неговата шпионска група е доставяла не само информация за „дислокацията на германските войски в България“, но „е успяла да предаде на съветските разузнавателни органи много ценни сведения от стопански, политически и военен характер“.

„Заимов се очертавал като крупен нелегален разузнавач“, се казва в получената от КГБ-СССР справка за дейността му като резидент на съветското военно разузнаване.

Този документ разобличава легендата, която семейство Заимови от десетилетия се опитват да наложат – че националният предател Владимир Заимов е „антифашист“ и е предавал само данни за германската армия.

Документалната истина е, че той е използвал контактите си сред висши военни и политически среди, за да доставя на Съветите информация, вредяща на България и способствала косвено за окупацията ни от империята на злото.