Дори и Мирчев вече имал съмнения за руски капитали зад Gemcorp, с който кабинетът подписа меморандум за 1 млрд. долара

0
154
Ивайло Мирчев Снимка: фейсбук/БТВ

Ако се окаже, че има проблем с арбитражната клауза, някой трябва да поеме отговорност, смята депутатът от ДБ

Дори Ивайло Мирчев от ДБ вече имал съмнения за руски капитали зад Gemcorp, с която кабинетът подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката за 1 млрд. долара. Досега депутатът не е изказвал публично такива притеснения.

Има съмнение за това, че има руски капитали, които стоят зад Gemcorp. От доклада на ДАНС и от информацията, която ние имаме от председателя на ДАНС, има основания за подобни притеснения, коментира пред журналисти Мирчев след заседанието на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

Според Мирчев правителството е направило правилна стъпка меморандумът да бъде развален.

Той коментира, че няма информация дали има опасност България да загуби нещо чрез арбитражна клауза, защото става дума за меморандум.

Според него в Министерският съвет все пак трябва да дадат становище по темата за арбитражната клауза – ако се окаже, че има проблем, който носи отговорност, трябва да я поеме. Той уточни, че във временната комисия не са правили анализ на самия меморандум.