ДПС към Рашков: Вие ли наредихте на полицаите по време на предизборната кампания да принуждават хора с увреждания да клякат и стават

0
412
Бойко Рашков Снимка: фейсбук

Бойко Рашков уронва престижа на МВР, каза Халил Летифов от парламентарната трибуна

Халил Летифов от ДПС  попита министър Бойко Рашков на парламентарен контрол за гласуването с подвижни урни на хората с трайни увреждания, които са около 650 хиляди. „По време на кампанията са извършени нарушения, защо са поставени те в тези списъци, брутални нахлувания в домовете им, като те са принуждавани да клякат и стават, за да се провери увреждането им. Кой разпореди това, издавали ли сте подобни разпореждания“, попита народният представител.

„Не може министърът да издава подобни действия. Това го има само във вашите глави. Не обиждайте полицаите. Ако има оплаквания, дайте тези материали или за проверка в МВР, или в прокуратурата“, отговори Рашков, но се оправда, че е имало информация за фалшиви ТЕЛК-ове. После заплаши, че ако продължавал да се уронва престижът на полицията, ще подготвя по 10 случаи, в които МВР са разкрили подобни престъпления.

Престижът на българския полицай и на МВР го уронва министър Рашков, отвърна Летифов.

„Ние се отнасяме с изключително уважение към МВР и всички служители“. По думите му ДПС очаква от МВР да спазва закона и да охранява правото.

„Нито МВР, нито общинската администрация е компетентен орган да определя кой е човек с увреждания и кой не. Всеки един случай държим да бъде проверен. Това не са инсинуации. Престижът на българския полицай и на МВР уронвате вие, г-н министър“, зави още Халил Летифов.

Рашков отвърна, че някои партии се съюзяват срещу МВР, че то е извършвало политическа репресия. Тя в последните няколко избора са резултат от престъпна дейност, която се осъщестявава от представители на някои партии, които стоят на сянка за сметка на хората, които правили престъпления за дребни суми.

„На ДПС и ГЕРБ обещавам, че ще излезе тази информация кой упражнява репресия. Кой изкривява политическата обстановка? Направили сме фотоматериали“, закани се Рашков.

Александър Ненков от своя страна се обърна към председателя на НС да не се позволят подобни внушения от трибуната: „ Ако на вътрешния министър му беше позволено по време на кампанията, с каквито и данни да има, то тук няма право. Рашков да не стане само като със сигналите за подслушвания. Какво направихте, закрихте заседанието в предишното НС? Това ще направите и сега“.